Malý průvodce materiálem ložního prádla

Také se vám v obchodě s ložním prádlem stává, že nevíte jaké povlečení si vybrat? Z regálů na vás vykukují krásné motivy, lákavé ceny a v neposlední řadě také materiál, ze kterého je povlečení vyrobeno. Ale jak si vybrat to správné povlečení, aby splnilo všechny vaše nároky? V článku vám vysvětlíme vlastnosti jednotlivých materiálů, abyste nemuseli při výběru povlečení tolik tápat a výběr byl pro vás jednodušší.

postel

Většina povlečení je vyrobená z bavlny. Pak už jen záleží na její úpravě, ze které vznikne výsledný typ materiálu - flanel, krep a nebo bavlněný satén. V obchodech najdete také povlečení vyrobené z umělých vláken, ale kvalita je u většiny z nich nižší - povlečení není prodyšné, špatně odvádí pot a dlouho nevydrží.

Krepové povlečení

Tento druh povlečení ocení zejména praktičtí lidé. A to z důvodu, že údržba krepového povlečení je nenáročná a nemusí se žehlit. Vyrobeno je většinou z hladké bavlny. V obchodě můžete objevit i krepové povlečení, které je s příměsí polyesteru. Cenově je výhodnější, ale méně kvalitní. Lidem s citlivou pokožkou může krepové povlečení připadat málo jemné, je to dáno „hrbolatým povrchem“. Ale jakmile si zvyknete na hrbolatou strukturu, stane se krepové povlečení díky jeho vlastnostem vašim favoritem.

Výhody: Výhodou krepového povlečení je bezesporu jeho snadná údržba. Nemusí se žehlit, rychle usychá a má dlouhou životnost.

Nevýhody: Někomu se může zdát povrch materiálu na dotek nepříjemný a málo hladký.  

otaznik_povlecemevas
Věděli jste o tom, že je na světě přes 30 druhů této tkaniny a
dosud nám není známo odkud pochází?

 

Bavlněné povlečení

Kdo by neznal klasické bavlněné povlečení. Patří mezi nejběžnější a spolu se lnem také mezi nejstarší materiály, co se povlečení týče. Bavlněné povlečení se právem drží na předních příčkách oblíbenosti. Má skvělé vlastnosti jako je prodyšnost, dobře odvádí pot a navíc je měkké. Jediná výtka k tomuto materiálu je, že se povlečení z bavlny krčí a je třeba ho žehlit.

Výhody: 100% bavlna je velmi pevná, vhodná pro alergiky a během spánku udržuje příjemnou teplotu. V případě barevného povlečení je stálobarevná - barvy jsou dlouho syté.

Nevýhody: Nevýhodou se může stát nízká kvalita bavlny, kterou určuje počet nití. Při výběru se určitě vyplatí udělat menší průzkum, čím více nití na cm2, tím je povlečení kvalitnější.

 

Bavlněný satén

I když tento materiál v názvu nese slovo satén, ve skutečnosti nemá se saténem vůbec nic společného. Povlečení je vyrobeno z bavlněné příze, neklouže a skvěle odvádí pot. Bavlněný satén je měkký, s jemným leskem a snese teplotu praní až 60 °C, jako klasická bavlna.

Výhody: Bavlněný satén je velmi příjemný na dotek. Přizpůsobí se teplotě vašeho těla, v létě vám pod povlečením nebude horko a v zimě hezky hřeje. Nemusí se žehlit.

Nevýhody: Při koupi povlečení je třeba si dát pozor, abyste nekoupili zajíce v pytli. Na trhu se nacházejí produkty s názvem bavlněný satén, ale jedná se o levné náhražky. Vyrobeny jsou převážně z polyesteru nebo směs bavlny a polyesteru.

 

Flanelové povlečení

Jestli jste věční zmrzlíci a potřebujete být v teple i v létě, flanelové povlečení je přesně pro vás. Krásně vás zahřeje, je měkký a velmi příjemný na omak. Během spánku se budete cítit jako v bavlnce. Flanel se vyrábí nejčastěji z příze bavlny úpravou zvanou „česání“. Jako vždy najdete v regálech i flanel vyroben z umělých vláken, ale klasickému flanelu se zatím nemůže rovnat. 

Výhody: Flanelové povlečení je na dotek velmi příjemné a při spaní poskytuje velmi příjemný pocit. V zimním období krásně hřeje.

Nevýhody: Povlečení není vhodné pro celoroční použití. Zejména v letním období, kdy vám může být pod flanelovým povlečením příliš velké teplo. Tento materiál má také delší dobu schnutí.

 

Povlečení z mikrovlákna

I když se nejedná o povlečení vyrobené z přírodního materiálu, rozhodně se nedejte odradit. Dříve nebyl tento materiál příliš v oblibě kvůli vlastnostem jako klouzání po peřině nebo to, že chladil. Doba jde kupředu, a s tím i vývoj mikrovlákna. Dnešní mikrovlákno je velmi příjemné, v létě vás ochladí a v zimě zahřeje. Má výbornou prodyšnost a pro lidi s alergií je skvělou volbou. Další obrovskou výhodou je údržba povlečení, která je naprosto jednoduchá. Povlečení z mikrovlákna se nekrčí, takže není třeba ho žehlit a velmi rychle schne. 

Výhody: Vhodné pro lidi trpící alergiemi. Mikrovlákno je snadné na údržbu nemusí se žehlit.

Nevýhody: Nekvalitní povlečení z mikrovlákna může být méně prodyšné. Při častém praní je povlečení náchylné k tvorbě žmolků.

 

Ať už si vybíráte povlečení na doma nebo třeba povlečení do hotelu, věříme, že nyní pro vás bude rozhodování o něco snazší. Výběr kvalitního povlečení vám pomůže, abyste se při spaní cítili dobře, pohodlně a ráno se probouzeli odpočatí.

otaznik_povlecemevas
Věděli jste o tom, že je na světě přes 30 druhů této tkaniny
a dosud nám není známo odkud pochází?

 

Autor: Lucie Krchňáková