4 mýty o povlečení

Na internetu najdeme spoustu článků, jak se o povlečení starat, na kolik stupňů ho prát a také to, který materiál je nejlepší. Určitě jste postřehli, že se informace mnohdy liší a vám nezbývá než si vybrat informace o kterých si myslíte, že budou asi nejsprávnější. Pojďme se podívat na nejčastější mýty, které o povlečení kolují.

4-myty-o-povleceni 

  1. Každá bavlna je stejná

Není bavlna jako bavlna. V úvahu musíme vzít nejen materiál, ale i to, jakým způsobem bylo povlečení z bavlny utkáno. Druh tkaní určuje vlastnosti povlečení jako je měkkost, prodyšnost, ale také to, jestli je povlečení lehčí nebo těžší.

Zkontrolovat bychom měli i to, jestli se jedná o 100% bavlnu bez příměsi umělých vláken.

  1. Kvalitní povlečení vydrží na věky

Mýtus o tom, že drahé povlečení mohou dědit i vaše děti není zcela správný. Ano, pokud investujete a koupíte si opravdu velmi kvalitní a luxusní povlečení vydrží vám pravděpodobně déle než jiné. Ale vlivem praní, spaní v povlečení nebo žehlení se časem opotřebí i nejkvalitnější materiál.

otaznik_povlecemevas
Víte o tom, že první elektrická žehlička byla patentována
v New Yorku roku 1882 Henrym W. Seelym?

  1. Praní na 60 °C

To, že povlečení a prostěradla by se měla prát minimálně na 60 °C je dávno pasé. Dříve tomu tak bylo, ale v dnešní době stačí, když své oblíbené povlečení vyperete při 40 °C. Prací prášky se od dob našich babiček v mnohém zlepšili a bakterie niči i při nízkých teplotách. Takže při praní na nižší teplotu šetříte nejen své povlečení, ale i peníze.

  1. Povlečení se bez žehlení neobejde

„Žehlit se musí, protože povlečení bude měkčí a zneškodní se všechny bakterie“, říkávaly naše babičky, ale tato věta je dnes už také mýtus. Jak jsme již psali výše, většina pracích prostředků ničí bakterie při praní, a mnoho druhů povlečení má nežehlivou úpravu.

Pro hospodyňky, které nemají čas žehlit, přinášíme pár tipů na povlečení s nežehlivou úpravou:

Tipy na povlečení, které se nemusí žehlit:

 Autor: Lucie Krchňáková