Jak poznáte, že je čas koupit nové povlečení?

Jakmile se nám nošením opotřebuje oblíbený kousek oblečení, je pro nás zcela normální koupit si nový. V případě ložního prádla bychom měli postupovat stejně. I když se o své povlečení staráme jak nejlépe umíme, bohužel, má také svou životnost. Pojďte se podívat na hlavní znaky, že je třeba koupit nové povlečení.

Obrázek1

Jestli patříte k lidem, kteří mění povlečení každý týden nebo 14 dní, je ideální ho po 2-3 letech vyměnit za nové. Samozřejmě, pokud se o povlečení staráte s velkou péčí, můžete jeho životnost prodloužit o několik dalších let. Podívejte se na pár tipů, v předešlém článku, jak zachovat povlečení déle jako nové.

Znaky opotřebovaného povlečení:

  • žmolky
  • povlečení je tenčí
  • vybledlé barvy
  • bílé povlečení je zašedlé
  • ztrácí tvar

Délka životnosti povlečení závisí i na tom, jak kvalitní materiál jste si při výběru zvolili. Rychlým pomocníkem pro dokonalý výběr kvalitního povlečení je:

  • hmat, již pouhým dotykem poznáte, že je materiál kvalitnější
  • počet nití na cm2, čím více nití, tím větší kvalita
  • materiál 100% bavlna

Žmolky

Bohužel, i přes správnou péči, se na povlečení nebo prostěradle mohou vytvořit žmolky. Může to být ukazatelem nekvalitního materiálu, ale také toho, že vašemu povlečení právě odzvonilo a je třeba se poohlédnout po novém.

Ovšem, pokud kromě žmolků nejeví povlečení žádné další vady, můžete je odstranit. Výborně se na to hodí odstraňovač žmolků, ale stejně dobře vám poslouží i nůžky, holítko nebo pemza. Jestli je materiál jemnější tak se pemze vyhněte - hodí se spíše na pevnější a hrubé materiály.

Tenčí povlečení

Praním dochází k opotřebování materiálu, a tím i ke ztenčení vláken. Povlečení je na pohled i na omak tenčí. Není to jen estetická vada, ale důsledkem narušení vláken povlečení neplní funkci, tak jak by mělo - je méně prodyšné a špatně saje pot.

Zašedlé povlečení a vybledlé barvy

Povlečení perete přesně podle návodu, používáte prací prostředky na barevné i bílé prádlo, ale barvy vám přesto vybledly? Nezoufejte, s největší pravděpodobností jste se o povlečení starali dobře. Zašedlé a vybledlé ložní prádlo je dalším znakem, že se na materiálu podepsal zub času, a že je čas na nákup nového povlečení.

Tvar už není jako dříve

Jistě jste si už někdy všimli, že vaše povlečení už nesedí tak dobře jako dříve a vypadá jakoby se zvětšilo. Stejně jako se při praní vlákna časem ztenčují, dochází také zároveň k jejich natažení. Na vině, ale není vždy jen proces praní. Abyste si zachovali tvar povlečení, co možná nejdéle, dbejte i na správné zavěšení během sušení. Nejčastější chybou je věšení prádla za konce (rohy), které se velmi rychle pod vlastní vahou natáhnou.

Poznáváte v některém bodu povlečení, které máte doma? Pokud ano, je načase koupit nové. Na kvalitě spánku se nepodílí pouze kvalitní postel, polštáře a přikrývky, ale také kvalitní ložní prádlo.

 Podívejte se na naši bohatou nabídku a vyberte si povlečení pro celou rodinu.

Autor: Lucie Krchňáková