Jak zachovat povlečení déle jako nové?

Povlečení dotváří celkový vzhled ložnice. Proto jsme při jeho výběru velmi pečliví. Chceme, aby barva a motiv ladily s celou místností a také, abychom se v povlečení při spaní cítili pohodlně. Bohužel se ale časem stává, že barvy už nejsou tak krásné a povlečení celkově ztrácí svůj vzhled a někdy i tvar. Přinášíme vám pár rad, se kterými prodloužíte životnost a barvu vašeho povlečení.

bed-1158267_1280 

Základy, které je třeba dodržovat:

  • symboly na štítku
  • šetrné praní
  • správné přípravky na praní
  • jemné sušení
  • správné žehlení

 

Symboly na štítku

Štítek se symboly, který říká, jak se k materiálu chovat, mizí v koši většinou dříve než řekneme švec. Málokdo si ho vůbec přečte a při následném praní si nastaví prací program intuitivně. Symboly, které výrobce na svém výrobku uvádí, jsou často opomíjeny, a to je velká chyba. Každý materiál potřebuje jiný druh péče - některý se pere na 60 °C, jiný na 40 °C. Pro jeden druh látky je sušička vhodná a pro další zase ne.

Jestliže se uvedené symboly nerespektují, dochází k poškození vláken, a tím se snižuje životnost povlečení. Věnujte chvilku času a pozornosti štítku, zaručeně si díky tomu prodloužíte kvalitu a životnost povlečení. Podívejte se na nejčastější symboly, se kterými se můžete setkat.

 

Jak a na kolik stupňů prát povlečení

V minulosti každá správná hospodyňka prala povlečení na co nejvyšší teplotu, nebo povlečení vyvařovala, aby odstranila všechny bakterie. Ale v dnešní moderní době se vyplatí prát na nižší teplotu, a to hned ze tří důvodů.

  • Většina pracích prostředků obsahuje látky, které ničí bakterie již při 40 °C, takže není třeba prát na vyšší teplotní stupeň.
  • Pokud perete na nižší teplotu, ušetříte i nějakou korunu navíc.
  • Praní na nižší teplotu je ekologičtější.

Před prvním použitím povlečení vyperte. Materiál tak zbavíte zbytků barev a nečistot, které se na povlečení usadily během výroby nebo skladování. Po vyprání bude také měkčí na dotek.

Před vložením do pračky převraťte povlečení naruby a zapněte zip, případně knoflíky. Tímto způsobem si prodloužíte životnost barev, které se nebudou zbytečně otírat o buben pračky. Předejdete tím i vklouznutí dalšího prádla dovnitř povlečení.  

Do prvního praní barevného povlečení můžete přidat i ubrousky, které zamezují nechtěnému obarvení prádla. Proti zabarvení skvěle funguje také ocet. Barvám zajistí stálost, povlečení vydezinfikuje a změkčuje vodu.

 

Přípravky na praní povlečení

Na trhu je k dostání mnoho druhů pracích prášků, ale který si vybrat, aby bylo povlečení déle jako nové?  

Tekutý prací prášek je šetrný k barvám, takže se výborně hodí na praní barevného povlečení. Navíc většina z nich obsahuje optické rozjasňovače, které barvy krásně rozzáří.

Naopak klasický prací prášek není k barvám tolik shovívavý, a proto je vhodnější na bílé prádlo. Oproti tekutému prášku má zase větší schopnost odstraňovat skvrny, ale časem může zapříčinit tzv. „zaprání“ materiálu.

Nezapomínejte před praním roztřídit prádlo na barevné, bíle a tmavé. Abyste si prodloužili životnost barev ještě více, používejte prací prostředky určené speciálně pro danou barevnou skupinu.

Aviváž - ačkoli máme všichni rádi pocit, když ulehneme do čistě vypraných a voňavých peřin, je lepší aviváž do praní nepřidávat. Povlečení je sice po použití aviváže měkčí a voňavé, ztrácí ale své vlastnosti. Na vláknech vznikne tenká vrstva, která zapříčiní, že povlečení není prodyšné a nesaje. Lepší variantou je použít parfémované prací prostředky.

Bělidla - stejně jako aviváži byste se při praní povlečení měli vyhnout i bělidlu. Během procesu bělení se vlákna narušují a dochází k jejich poškození, což způsobí, že se budete muset s povlečením rozloučit dříve než byste chtěli.

 

Sušička, ano či ne?

Většina domácností, která poznala kouzlo sušiček, na ně nedá dopustit. Ale než své povlečení uložíte do kouzelné mašinky, přečtěte si symboly uvedené na štítku. Některé materiály jsou na sušičku vhodné a jiné zase ne. Mezi nejméně vhodné patří povlečení, které jsou opatřeny plastovými zipy nebo knoflíky. Časem tyto plastové části ztrácí svou pružnost a mohou se lámat.

Sušení povlečení v sušičce má základní pravidla, díky kterým si prodloužíte životnost barev a tvaru povlečení:

  • povlečení sušte naruby
  • volte delší program s nižší teplotou
  • nepřeplňujte sušičku
  • zipy a knoflíky mějte zapnuté

Nejlepší způsob jak sušit jakékoliv prádlo je klasický sušák. Prádlo by mělo schnout na dobře větraném místě, aby nedocházelo k zapaření. V místnosti by mělo být teplo, ale ne vlhko. Jestli vám to prostor dovolí, mějte povlečení natáhnuté přes několik šňůr - vyhnete se nechtěným záhybům, které byste museli žehlit. Nikdy nevěšte povlečení na sušák za rohy - pod vlastní vahou by se mohlo vytahat a ztratit svůj tvar.

V případě, že sušíte prádlo venku nebo na balkoně, ujistěte se, že je sušák na stinném místě. Sluníčko by zapříčinilo vyblednutí barev. Ale u bílého prádla naopak sílu sluníčka využijte. Jen si dejte pozor, aby se v pracím prášku nevyskytoval chlor - na sluníčku by vám prádlo zežloutlo.

 

Žehlení

Pokud nejste vlastníkem výhradně krepového povlečení, tak se žehlení nejspíš nevyhnete. Ale nebojte, existuje pár triků, jak si žehlení zjednodušit.

První krok k tomu, aby se vám povlečení žehlilo lépe, začíná již u samotného věšení. Snažte se povlečení natáhnout co nejvíce, aby vzniklo co nejméně záhybů. Jestli sušíte povlečení v sušičce vytáhněte ho ještě teplé, bude se vám lépe žehlit. Někdy se stane, že se holt povlečení pokrčí více než jsme chtěli. V takovém případě si pomůžete tím, že povlečení lehce navlhčíte vodou.  

Povlečení žehlete naruby šetříte tím barvy. Nezapomeňte si také přečíst symboly na štítku - jaká teplota a program je pro daný druh materiálu vhodná. 

Autor: Lucie Krchňáková