Jak vybrat povlečení na chalupu?

Venkovská ložnice

Jak vybrat povlečení na chalupu?

 

Před starostmi všedních dní stále častěji utíkáme alespoň na pár dní na chalupu. Je tam klid, příroda a přátelští lidé. A mnozí tam konečně najdou místo, kde se dosyta v klidu vyspí.

Kvalitu spánku podpoří kromě čerstvého vzduchu i bytelná postel, kvalitní matrace a příjemné povlečení, do kterého se rádi večer uložíte. Jak ho vybrat?

Když se řekne chalupářské povlečení

Co se vám vybaví? Postel s velkým polštářem a nadýchanou peřinou povlečenou do jemných kytiček, proužků nebo kostiček?

Tak to bývalo dřív. Dnes si lidé i na chalupu pořizují povlečení moderních vzorů i materiálů. I když bavlna je pořád TOP.

Jak vybrat povlečení do vaší chaloupky?

Co do materiálu a velikosti se výběr nijak neliší od výběru povlečení do bytu. Pořád platí, že povlečení musí být prodyšné, dobře absorbovat pot a příjemné na dotek. Kdo by chtěl spát v něčem, co ho bude škrábat, pod čím se bude potit a pořádně se nevyspí?

Chalupáři, a hlavně chalupářky, navíc jistě ocení, když se bude dobře udržovat. Možná je potěší i nežehlivá úprava a to, že bude rychle schnout.

Vlastnosti povlečení závisí na materiálu

To, jestli je povlečení příjemné, prodyšné, jak moc se mačká – to vše závisí na materiálu. Jaký se hodí na chalupu?

Nejoblíbenější je stále bavlna

Povlečení z bavlny je jemné, prodyšné a dobře saje pot. Navíc dobře vypadá. Kdo sáhne po klasické hladké bavlně, musí počítat s tím, že povlečení bude potřebovat před použitím vyžehlit. Naštěstí ho nebudete převlékat každý den.

Náš tip: Co takhle povlečení pro chalupáře z jemné bavlny ve stylu kanafasu? Nebo je vám bližší bavlna renforcé?

Kdo není příznivcem bavlny, zalíbí se mu povlečení z mikrovlákna

Je lehké jako pírko, jemné jako hedvábí, rychle schne a skoro se nemačká. Kdo není příznivcem bavlny a preferuje spíš moderní materiály, tomu se bude určitě líbit.

Během letních nocí vás ochladí, jakmile nastanou chladná rána, udrží tělesnou teplotu. Je vhodné i pro alergiky. Hospodyňky zase ocení jeho snadnou údržbu. Stačí ho vyprat, pověsit na čerstvý vzduch a zakrátko ho můžete zase povléknout.

Chalupa

Když máte vybraný materiál, zaměřte se i na design

Motiv a barva povlečení nijak neovlivní jeho vlastnosti. Přesto musí ladit s interiérem, podtrhnout celkový styl chaloupky.

Jste na samotě u lesa, kolem chaloupky máte zahrádku s lučním kvítím? Klidně si dopřejte povlečení s jemnými kytičkami. Máte v chalupě klasický staročeský porcelán? Inspirujte se jím i při výběru povlečení. Zakázané nejsou ani geometrické vzory. Prostě každému, co jeho jest.