Proč některé ručníky „nesajou“ a jiné ano?

 

Jen tak stát ve sprše a nechat na sebe stékat proud vody. Naložit se do vany a hýčkat své tělo v teplé vodě. Sprcha i koupel jsou báječným prostředkem relaxace. Uvolní mysl, nechá odpočinout unavené svaly. Celý tento příjemný proces by měl zakončit hebký ručník, kterým osušíte své tělo. Co když ale nesaje?

Vylezete z vany nebo sprchy a možná pocítíte chlad. Je třeba se co nejdřív osušit. Některé ručníky ale vodu nesají, vy tak zůstanete pokrytí kapičkami vody. Proč některé ručníky vodu nedokáží absorbovat?

Pravděpodobně za to můžete vy

Vybledlé ručníky, které už mají něco za sebou, stále mají své místo v našich koupelnách. Proč je nevyměníme za nové? Odpověď je jednoduchá. Ty nové často škrábou a ani náhodou do sebe nenasají vodu. Tu si jen rozetřete po těle. Kdo by je pak chtěl mít v koupelně?

Štítek údržby

Možná vás to šokuje, ale často si za to můžeme sami. Nečteme totiž štítky údržby. Kdybychom je řádně prostudovali, můžeme se mnohým nepříjemnostem vyhnout. Dozvíte se, na kolik ručník nebo osušku vyprat. Zda mohou do sušičky atd.

Před prvním použitím osušku nebo ručník několikrát vyperte

Ideálně se stejně barevným prádlem a na 40°C. Vlákna se zatáhnou, přebytečná barva i vlákna zmizí. Navíc tím výrazně prodloužíte životnost ručníku nebo osušky.

Příliš pracího prostředku

I v péči o ručníky platí pořekadlo, že méně je někdy více. Pokud totiž přidáte víc pracího prostředku než je nutné, dočkáte se jen toho, že prášek (gel) se nerozpustí a zůstane v ručníku. Pak vás bude škrábat.

Zapomeňte na aviváž

Myslíte si, že hebkých a měkkých ručníků docílíte jedině použitím aviváže? Jste na omylu! Aviváž totiž zapříčiní to, že se vlákna slepí k sobě, ztratí svou jemnost a nadýchanost. Budou i špatně sát vlhkost.

Ručníky

Osušky i ručníky několikrát za sebou vyperte

U nových ručníků totiž není nic divného, že nesají. Zkuste je pětkrát i víckrát za sebou vyprat a usušit. Odstraníte tím chemické látky, které výrobci používají, aby se vám ručník zdál krásně měkký a barviva, která stojí za sníženou schopností absorbovat vlhkost.

Nešvar českých hospodyněk – žehlení ručníků

Podívali jste se na štítek údržby pořádně? Žehlení ručníků je zakázáno. Vlákna se působením horké žehličky na povrchu jakoby „zapečou“ a už nemohou tak dobře sát vodu.

Podtrženo, sečteno

  • Před prvním použitím ručníky vyperte. Klidně pětkrát i víckrát. Vždy je nechte volně uschnout a zase dejte vyprat.
  • Nedávejte je schnout na radiátor.
  • Nežehlete
  • Prací prostředek používejte s mírou.
  • Aviváž do pračky nepřidávejte.

Kdo tato pravidla dodrží, ten se může těšit, že až příště vyleze z vany nebo sprchy, ten se utře měkkým a savým ručníkem nebo osuškou.