Jak pečovat o ložní prádlo?

Pořídili jste si právě nové povlečení a máte strach, aby zůstalo stejně hebké a plné barev i po vyprání? Máme pro vás několik tipů, jak toho docílit. 

Kde začít?

Než své nové ložní prádlo poprvé využijete, vyperte ho. Vyhnete se případným hygienickým problémům a prádlo bude krásně voňavé a měkké. Před prvním praním je vždy nutné podívat se na štítek od výrobce. Ten nám prozradí informace o základní péči: na kolik stupňů lze povlečení prát, zda můžeme ložní prádlo sušit v sušičce, jaké je složení látky a mnoho dalšího. 

povlecemevas-clanek-banner_jakpecovat

Prádlo vždy roztřiďte podle barev. Pokud je vzor světlý a zároveň tmavý dohromady, nejideálnější je povlečení poprvé vyprat na 30 stupňů nebo ho předprat v ruce. U prvního praní také doporučujeme pouze malou dávku aviváže. Pokud dopadlo první praní bez problému a barva se nevymývá, dále lze prát klasicky na 40 stupňů. 

Nejklasičtějším materiálem je bavlna, kterou můžeme prát i na vyšší stupně, ale dobře se vypere i při 40 stupních. Bavlnu je dobré díky svým vlastnostem následně vyžehlit. Žehlení nám kromě upravené ložnice zaručí likvidaci případných bakterií

Pokud hledáte materiál, který se žehlit nemusí, sáhněte například po krepovém povlečení. Tento speciální druh bavlny perte při teplotách 40-60 °C. Krepové povlečení se doporučuje prát na šetrnější program s nízkými otáčkami, ideálně v ne zcela zaplněné pračce.

DSC_7715

Pokud jste si oblíbili heboučký mikroplyš, perte jej naruby. Povlečení z mikroplyše rychle schne a i zde není žehlení nutné. V případě heboučkého bavlněného saténu lze nastavit teplotu praní od 40-50 °C. Jedna z mnoha výhod saténu je jeho nemačkavost, proto se i zde obejdete bez žehličky.

Jaké prostředky jsou na praní vhodné?

U povlečení záleží na vašich preferencích, můžete zvolit prací prášky, gely i prací papírky. Pozor si dejte na prací prášky s obsahem bělidel, které by mohly poškodit barevné části ložního prádla.

Jak často ložní prádlo měnit?

Obecně se doporučuje povlečení prát každých 14 dní nebo minimálně jednou za měsíc. Vždy záleží na aktuálním stavu.