Kvalitní přikrývky na doma i na chalupu aneb Zima vás nezaskočí

Kvalitní přikrývky na doma i na chalupu aneb Zima vás nezaskočí

 

Co dělá postel postelí? Rám, matrace, polštář a deka. Právě na deky se dneska zaměříme. Abyste se v posteli cítili pohodlně, leželi pěkně v teple a netáhlo vám na nohy, potřebujete kvalitní přikrývku.

Jak si kdo ustele, tak si také lehne

Po náročném dni se snad každý z nás těší do postele a na kvalitní a ničím nerušený spánek. Ten je pro naše tělo nesmírně důležitý. Právě během něj má tělo šanci zregenerovat a připravit se na další den. Když nebude kvalitní, bude nás z něj neustále něco vyrušovat, ráno si budeme připadat unavení a nepoužitelní.

Mnozí z nás si myslí, že důležitá je jen matrace a rošt. Jak by se vám ale spalo, kdybyste během chladných zimních nocí spali odkrytí, protože přikrývka vám sklouzne z těla? Nebo bude krátká a vám budou koukat chodidla? A co teprve, když vás ani trochu nezahřeje?

3+1 tip, jak vybrat kvalitní přikrývku na doma i na chalupu

Ano, i během dní strávených na chalupě je zapotřebí kvalitní přikrývka. Víkend a volné dny jsou přeci určené hlavně k odpočinku a relaxaci. Jak peřinu, jak přikrývce často přezdíváme, vybrat?

Zaměřeno na materiál

Dřív jsme spali pod duchnami plněnými peřím. Dneska jsme zhýčkaní a mnohým z nás peří vadí. Navíc je těžké a neforemné. Do módy tak přichází jiné materiály.

Deky z peří jsou nejvýhřevnější, dobře izolují teplo a pyšní se dlouhou životností. V létě pohlcují vlhkost a odvádí ji od těla pryč, v zimě hřejí. Proto se i dneska najdou jejich milovníci.

Dalším velmi oblíbeným materiálem přikrývek na doma i chalupu jsou deky z ovčí vlny. Dobře absorbují pot, který následně odpaří. Najdete v nich lanolin, který je antibakteriální a hypoalergenní.  Kromě toho od vás v létě drží horko daleko, v zimě zase udrží suché teplo.

A co lehoučké deky z dutého vlákna? Na těle je skoro ani nepocítíte, přesto vás během chladných nocí zahřeje a doslova obepne. V létě zase odvede teplo a pot pryč od vašeho těla.

Postel

Pro koho je deka určená?

Vybíráte deku pro sebe, nebo pro někoho blízkého? Zamyslete se nad tím, zda není alergik či astmatik, jestli je horkokrevný nebo spíš zimomřivý a jak je dlouhý. Podle toho pak deku snáz vyberete. Alergici totiž potřebují deku, která snese praní na vyšší teploty a odolává roztočům. A když koupíte dospělému dětskou ložní soupravu, taky vás nepochválí.

Na jaké roční období deku chcete?

Kdy budete deku používat? Deky se totiž dělí na 3 skupiny, podle ročního období.

  • Letní přikrývky
  • Zimní přikrývky
  • Celoroční přikrývky

Jaká je teplota ve vaší ložnici?

I tomu přizpůsobte výběr přikrývky. Na chalupě bývá většinou chladněji než doma. Proto si tam možná pořídíte úplně jinou přikrývku než domů.