Jak často měnit lůžkoviny? Nedělejte stejnou chybu jako většina

feet-684682_1280

Také se těšíte, až se večer natáhnete do postele a odpočinete si po náročném dni? Máme pro vás tipy, jak si dopřát zdravý spánek nerušený alergiemi a roztoči. Právě teď, v letních měsících, je správná péče o lůžko mimořádně důležitá.

Víte, jak často měnit povlečení a prostěradla?

Jak naznačují průzkumy, v českých domácnostech se lůžkoviny mění méně často, než by se měnit měly – obvykle jednou za měsíc až pět týdnů. Tento interval je ale zcela nedostačující – v povlečení i prostěradlech se usazují zbytky kůže, lupy, prach a pot, vzniká tak prostředí, ve kterém bují bakterie a roztoči. Věděli jste, že v jediném gramu prachu, který se usadí v lůžku, může být až 15 000 roztočů? Ti pak u citlivých osob způsobují alergie, dýchací potíže, akné a přispívají ke vzniku ekzémů.

Jak často tedy lůžkoviny měnit? Ideální doba je individuální, záleží na tom, jaké roční období právě je či jako moc se potíme. Obvykle se ale uvádí, že minimálně 1× za 14 dnů bychom měli lůžkoviny převléct. Lepší je týdenní frekvence, tu se ale ne vždy podaří dodržet. Nezapomeňte, v posteli strávíte téměř třetinu života – určitě nechcete tuto dobu strávit ve společnosti roztočů, kteří mohou poškodit vaše zdraví.

Pořiďte povlečení a prostěradla na výměnu >>

Polštáře a přikrývky – i ony potřebují čas od času údržbu

Obvykle v každé domácnosti se najdou dvě sady polštářů a přikrývek pro každou postel – jedna na zimu, druhá na teplé měsíce. Výměna většinou probíhá tak, že právě nepoužívaný komplet uložíme do skříně a ponecháme jej tam až do doby, kdy jej opět využijeme. Doporučujeme polštáře a přikrývky před uskladněním vyprat nebo nechat odborně ošetřit v čistírně – i ony jsou totiž domovem pro roztoče a další nevítané hosty. Pokud používáte jednu soupravu celoročně, je vhodné vyprat ji alespoň dvakrát ročně.

Jak se starat o polštář a přikrývku každý den? Ideální je nechat postel rozestlanou. V noci totiž vypotíme kolem půl litru potu (i více), a pokud postel ihned zasteleme, vytvoříme ideální prostředí pro množení roztočů. Pokud je to proto možné, ustelte peřiny až několik hodin po vstávání.

Polštáře a přikrývky v nabídce