5 tipů, jak vybrat dětské povlečení

Dětský pokoj

5 tipů, jak vybrat dětské povlečení

 

Dominantou dětského pokojíčku je postel. Vlastní království, ve kterém děti odpočívají, čtou si, tráví volný čas. Důležitý je výběr správné postele, matrace, přikrývky a polštáře. Povlečení už je jen třešinkou na dortu. Ale podstatnou! Nepodceňujte ho.

Dětské povlečení vybírejte s rozvahou

Aby se dětem dobře odpočívalo a ve svém pokoji se cítili jako princezny, udatní rytíři nebo superhrdinové, je třeba design celého pokoje přizpůsobit jejich přání a snu. Nenechte se ale unést jen designem, vezměte v potaz i praktičnost a funkčnost.

Materiál

Dětská pokožka je mnohem citlivější než ta naše, dospělácká. Na to nesmíme zapomínat. Povlečení je v přímém kontaktu s naší pokožkou, proto by materiál měl být jemný a nijak nedráždit. Asi nejlepší volbou je bavlna, len nebo mikrovlákno. Jejich společným jmenovatelem je jemnost, prodyšnost a savost. Žádné umělé materiály dětem do postele (postýlky) nepatří.

Velikost

Velikost povlečení by měla kopírovat velikost lůžkovin. Pokud by bylo menší, deka nebo polštář by se v něm zmačkali a tvořili nepříjemnou hroudu. V případě velkého povlaku by se jeho obsah ztrácel neznámo kde. A spát jen pod povlakem? V chladnějším období nic příjemného.

Standartní rozměry

  • Dětská postýlkapolštář 40 x 60 cm a přikrývka 90 x 130 cm

  • Dětská postel polštář 40 x 60 a deka 90 x 160 cm

  • Běžná postel – polštář 70 x 80/90 cm a přikrývka 140 x 200 cm

Ledové království

Zapínání

Nejen praktičnost, ale i bezpečnost zde mají hlavní slovo. Knoflíky nejsou pro děti právě vhodné (mohou se utrhnout a dítě by je mohlo vdechnout nebo spolknout). Zip je fajn, ale hrozí poškrábání. Kdo by se chtěl probudit se šrámem na čele? Asi nejlepší volbou je zip ukrytý uvnitř nebo zakládání.

Údržba

Dětské povlečení dostává zabrat. Tu je na něm skvrna od čokolády, malé děti se počůrají, ty větší se potí a mají mastnou pleť. Někdy si tolik pospíchají číst oblíbenou knihu, že si pořádně nevydrbou ruce a skvrna je na světě. Četnost praní je tak vyšší.

Ideální je speciální nežehlivá úprava a rychleschnoucí materiál. Vyperete, vyvěsíte a za chvíli je zase připravené do akce.

Star Wars

Motiv

Pokud už má potomek své oblíbené hrdiny, s výběrem vám určitě poradí. Je to přeci jen jeho království. Fantazii se meze nekladou a když necháte dítě vybrat, bude se do postýlky víc těšit. Vám pak odpadne každovečerní debata na téma: „Opravdu už musím jít spinkat?“.

V módě jsou pohádkoví hrdinové a superhrdinové, pro holčičky princezny, pro kluky auta, traktory a vesmírné lodě.