4 + 1 rada, jak vybrat povlečení do velké postele

 DvoulÖßko

 4 + 1 rada, jak vybrat povlečení do velké postele

 

Spánek je spánek a k životu ho potřebujeme. Měl by být kvalitní, ničím nerušený a dostatečně dlouhý. Důležitá je postel, matrace, teplota v místnosti, deka i povlečení. Jeho výběr není z nejsnadnějších. Obchody i e-shopy nabízí nepřeberné množství různých barev, motivů a materiálů. Jak se v nich vyznat?

Velikost

Do velké postele volte buď povlečení klasických rozměrů, prodloužené nebo francouzské. Velikost polštáře je u nich stejná – 70 x 90 cm. Rozdíl je v přikrývce.

  • Běžné povlečení na deku má rozměr 140 x 200 cm
  • Prodloužené povlečení – rozměr 140 x 220 cm
  • Francouzské povlečení – 200 x 200 cm, 220 x 200 cm a další podobné rozměry.

Materiál je základ

Ložní povlečení se přímo dotýká naší pokožky. Na materiálu tedy záleží. Určitě nemůžete vybírat jen podle vzhledu. Každému ale vyhovuje něco jiného. Někdo preferuje klasiku – tedy bavlnu. Jiný zase touží po hebkém doteku saténu. A zimomřivci? Ti touží po teplém mikroflanelu.

Bavlna

Povlečení ze 100% bavlny se řadí mezi stálice. Je prodyšné, savé a hodí se pro každé roční období. Nevadí mu ani časté praní. Tvar i barvy si zachová po dlouhou dobu. Jedinou nevýhodou je to, že se mačká a je třeba ho žehlit.

Mikroflanel

Nástupce mikroplyše. Je ze 100% polyesteru a zahřeje i ty největší zmrzlíky. Má skvělé termoregulační vlastnosti, hodí se i pro alergiky a rychle schne.

Vložit obrázek DVOULŮŽKO

Flanel

Hřejivé povlečení ze 100% počesané bavlny. Oproti běžné bavlně je na dotek hebký a jemný. Dobře izoluje teplo a může se pochlubit skvělou savostí. Svůj vzhled si zachová po delší dobu.

Satén

Pevný, lesklý, příjemný. Takový je satén. Hodí se na letní dny, kdy teploty stoupají do neuvěřitelných výšek a každý z nás touží i po malém ochlazení.

Krep

Měkký nemačkavý materiál ze 100% bavlny dobře izoluje teplo, zároveň je ale prodyšný. Jeho zvláštností je střídání hladké a vrásčité struktury v pravidelných pruzích. Údržba krepového povlečení je snadná, dokonce není třeba ho žehlit.

Barva a motiv

Povlečení by mělo lahodit vašemu oku, doplňovat celkový vzhled ložnice a působit na vás uklidňujícím dojmem. Ložnice je totiž místem odpočinku a nic by tam nemělo působit rušivě.

Zapínání

Možná se teď ptáte, co je na něm tak zvláštního, že ho máte řešit? Bezpečnost a pohodlí. Děti si rády hrají, vše strkají do pusinky a když najdou knoflík, mohly by ho spolknout. Zip zase může citlivější osoby škrábat. A zakládané povlečení? Ti, kdo se převalují, peřinu pravidelně nachází na zemi vedle postele, ho asi příliš neocení. Snadno totiž mohou deku z povlaku vyvléct.

Aktuální trend?

Zohlednit ho určitě můžete. Vždy ale dbejte hlavně na své pocity. Když bude móda velet červené povlečení, ale vás bude červená dráždit, určitě si ho nepořizujte. Jak si kdo ustele, tak si lehne zde platí dvojnásob.