Vyberte správné povlečení pro své děti

Povlečení je pro děti zásadním prvkem v ložnici a její nedílnou součástí. Přispívá k pohodlnému spánku po celou noc, ale může to být také zdroj pro fantazii. To v případě, kdy mají na povlečení oblíbenou postavičku, roztomilé zvířátko nebo další rozmanité motivy. Abyste věděli, jak vybrat to nejlepší povlečení pro děti, dáme vám pár zajímavých tipů. 

Základ je správný materiál 

Nejlepším materiálem je bavlna, děti se mohou častěji potit a bavlna je zanechá v suchu. Skvěle odvádí pot, tím pádem prospí noc bez zbytečného buzení. Zároveň je velice příjemná na dotek a snadno se udržuje. Povlečení z bavlny lze snadno vyprat i usušit, nevyžaduje žádnou speciální péči nebo přípravky na praní. 

Věděli jste však, že bavlna není jen jedna? Respektive je zde několik druhů úpravy vláken, které mají podíl na tom, jaké vlastnosti povlečení má.

Renforcé bavlna - bavlna upravená macerací.
Vlákna se namočí do speciálního roztoku, který není nijak škodlivý. Odstraní se z vláken přebytečné vrstvy a zůstává pouze jemné jádro. Proto je tato bavlna velmi jemná, odvádí lépe pot z těla, méně se mačká a déle vydrží.

Jersey neboli žeržej je vyrobena ze 100% bavlny. Vzniká pletením na pletacích strojích. Povrch je krásně hladký a pružný, z této bavlny se častěji vyrábí prostěradla, ale najdete také povlečení. Výhodou je nemačkavost a jednoduchá údržba.

100% bavlna bez jakékoliv úpravy je stále nejoblíbenějším materiálem pro výrobu povlečení. Povlečení je cenově dostupné, prodyšné a dobře odvádí pot. Toto ložní prádlo je na dotek díky neopracování o něco tvrdší a má větší sklon k zmuchlání.

Jaký materiál nevolit

Určitě pro děti nevolte umělé materiály. Například mikro materiály (mikrovlákno, mikroplyš a mikroflanel). Také není vhodné saténové povlečení. Všechny tyto materiály hůře odvádí pot a mohou citlivou dětskou pokožku podráždit. Zároveň jsou méně prodyšné a tím můžete riskovat zapaření a vyrážky. Volte proto v létě bavlněné a v zimě můžete sáhnout i po flanelu. 

Sáhněte po správném motivu

Každý, kdo má děti ví, že mají nějaké oblíbené postavičky. Pokud se dítě zamiluje do postavičky, pohádky nebo zvířátka, chce ho všude, včetně povlečení. Pokud mají na povlečení oblíbený motiv, cítí se bezpečně a snadněji budou usínat. Děti mají rády hravé barvy a motivy, které v nich probouzí fantazii. Nepodceňte proto výběr správných motivů, jen tak zajistíte ty nejsladší sny. 

Nepodceňte zapínání

Toto se týká spíše menších dětí, protože ty často věci strkají do pusy a kousají i žužlají. Proto je nevhodné zvolit knoflíky, dítě je může ukousnout a v nejhorším případě i spolknout. Poté jste již krůček od neštěstí. Zvolte proto pro menší děti zapínání na zip, ten je bezpečný a může být i všitý, takže není vidět.

Zvolte správnou gramáž materiálu 

I povlečení má různé třídy kvality. Pro děti je nejlepší zvolit kvalitní materiály i vysokou gramáž. Déle jim vydrží a vy nemusíte tak často kupovat nové. Pro děti je nejlepší zvolit gramáž alespoň 120 g/m2, ta zaručí, že se povlečení po pár týdnech neroztrhá a neopotřebí. 


Věříme, že díky těmto tipům vám vaše děti vždy budou spinkat, jak do vody hozené. Pokud zrovna potřebujete vybrat nový kousek do dětské postýlky, neváhejte se kouknout na naši nabídku povlečení. Máme kvalitní materiály a mnoho motivů, které uspokojí každou dětskou touhu. Přejeme vám i vašim dětem krásné sny a pohodlný spánek.