Stlát nebo nestlat postel?

Ustlaná ložnice vypadá krásně a upraveně. Možná jste ale slyšeli, že neustlaná postel prospívá našemu zdraví. Co je na tom pravdy? Stlát nebo nestlat?

Všichni si určitě pamatujeme, jak nás rodiče peskovali, když jsme si ráno neustali postel. Možná to i my připomínáme svým potomkům. Napadlo vás ale, že to možná není tak úplně dobře?

Ustlaná postel láká k odpočinku

Uklizená, srovnaná a třeba přehozem přikrytá postel je znakem pořádku a čistoty. Přímo láká k odpočinku nebo krásným chvilkám s partnerem. Opravdu tomu tak je? Nebo je rájem pro prachové roztoče?

Za vše mohou roztoči

Studium vědců z Kingston University ukázala, že ustlaná postel může být domovem až pro jeden a půl milionu roztočů. Ti jsou následně příčinou alergií, astmatu či ekzémů. Živí se zbytky lidské kůže, a přitom vylučují alergeny, které vdechujeme.

Roztoči milují tmu, vlhko a toho, kdo jim to dopřává. Právě tím, že postel usteleme, podpoříme vlhko v posteli a tím dáme roztočům domov snů.

Když postel opustíme a peřiny rozhodíme, vlhkému prostředí je konec, roztoči nemají co pít a umírají.

Ustlaná postel je prostě zvyk

Neustlané povlečení nevypadá pěkně. Působí nepořádně a ani tolik neláká k odpočinku. Kromě toho se za ni budeme před návštěvou stydět.

Věděli jste, že…

  • Ustlaná postel zvyšuje produktivitu – Máte povinnost a dokážete ji plnit.
  • Spánek v ustlané posteli je kvalitnější a vydatnější
  • Neustlaná postel symbolizuje něco nedokončeného, náročného, nebo dokonce otravného
  • Lidé, kteří si ráno postel ustelou jsou šťastnější

Správně ustlat postel neumí každý

Je to umění krásně a úhledně naklepat a srovnat polštář, vzorně složit peřinu. Kdo si v tom není jistý, může použít přehoz a zakrýt drobné nedostatky.

Základem je kvalitní povlečení

Ideálně povlečení s nežehlivou úpravou. Odpadne vám nutnost žehlení a povlečení vypadá upraveně. Své dělá i zapínání, které drží výplň na správném místě. Zároveň by materiál měl být savý, prodyšný a neměl měnit tvar a barvu již po několika vyprání.

Vyzkoušejte krep, mikrovlákno, flanel nebo bavlněný satén. Budete překvapeni, jak krásně vypadá.

Polštáře i pokrývku pravidelně čechrejte

Otáčejte je, naklepávejte a hlídejte výplň. Polštář by neměl být nijak slehnutý ani zdeformovaný. Kromě toho, že to nevypadá dobře, může být špatně načechraný polštář zdrojem bolestí hlavy a špatného spánku.

Pořiďte si přehoz

Skryje nedostatky a postel bude vypadat luxusně a upraveně. Snažte se ho sladit s ostatním vybavením ložnice. Délka přehozu by měla skrýt nejen lůžkoviny, ale i matraci. Zároveň by neměl plandat po zemi.

Volte neutrální odstín, který se bude hodit k interiéru ložnice i povlečení, které používáte.

Tak co? Budete svou postel stlát každé ráno, nebo se vám líbí zjištění vědců z Kingston University?