Jaké povlečení se hodí pro alergiky?

Návrh bez názvu (1)

Jaké povlečení se hodí pro alergiky?

Každý den strávíme spánkem přibližně 8 hodin. V posteli pak v součtu ti šťastnější z nás skoro polovinu života. Postel by měla být pohodlná a poskytovat nám bezpečný prostor pro klid a odpočinek. Tomu pomůžeme kvalitní matrací a bytelným roštem. Nesmíme však podcenit ani výběr povlečení a prostěradel, zvlášť u alergiků to platí dvojnásob.

Alergie

Přehnaná, nepřiměřená reakce imunitního systému na podněty, se kterými se běžně setkáváme. Způsobuje ji nesprávná aktivace protilátek ze skupiny imunoglobulinu E vlivem daného alergenu. Nejčastěji se můžeme setkat s alergií na pyl, roztoče a prach, což může způsobit i bezesnou noc. Usínat s ucpaným nosem není zrovna dvakrát příjemné.

Mezi projevy alergie patří rýma, kýchání, slzení očí, kožní vyrážka i anafylaktický šok.

Alergie na roztoče

Pokud trpíte alergií na roztoče, polštáře, přikrývky i lůžkoviny musí být vhodné pro alergiky. Nejčastěji bývají ošetřeny látkou, která roztoče odpuzuje a tím pádem se vám v posteli nemnoží. Roztoči se živí odumřelou kůží a jsou tak malincí, že je lidské oko nemá šanci zahlédnout, dokážou však napáchat velikou neplechu. 

I když si pořídíte polštář, přikrývku a povlečení vhodné pro alergiky, nezamezíte kontaktu s nimi úplně. Daří se jim totiž i v matraci. Pak je na místě zvážit zakoupení protiroztočových povlaků. Účinkují okamžitě a spolehlivě. Investice do nich se vám tisíckrát vyplatí.

Jak vybrat povlečení pro alergiky?

Při výběru povlečení běžně řešíme materiál, barvu a design. Pro alergiky je nejdůležitější volba materiálu. Lůžkoviny vhodné pro alergiky by měly mít antibakteriální úpravu. Ta zabrání vzniku plísní, bakterií a roztočů.

Právě s povlečením naše pokožka přichází do styku nejvíc. Mezi nejčastěji kupované materiály patří klasika v podobě bavlny, hřejivý flanel, nenáročný krep a mikrovlákno. Alergici na druhou stranu ocení spíše bambusové povlečení, to má totiž přirozeně antialergické a antibakteriální účinky. Bude se vám v něm spát jako na obláčku.

Důležité však je číst i etikety, na té se totiž vždy dozvíte, zda ten vámi vybraný designový kousek nezpůsobí ucpaný nos. Ne každé povlečení je totiž vhodné pro lidi s alergiemi. 

Návrh bez názvu (2)

Bambus

Bakteriím se v něm ani trochu nedaří a roztoči si v něm také zrovna dvakrát nelibují. Je to vítaný pomocník každého alergika. Z bambusových vláken si můžete pořídit deku, polštář, ručník a další produkty, které vám pomohou v boji s alergií. 

Bambus je

  • Antistatický
  • Hebký
  • Hypoalergenní
  • Má skvělé termoregulační vlastnosti
  • Jde o přírodní obnovitelný zdroj

Objevte jeho výhody a pořiďte si domů svůj vlastní kousek. Až ho vyzkoušíte, jiný už, pokud máte alergie, chtít nebudete.

Údržba postele

Pravidelnou údržbou vaší postele také napomůžete, aby vás alergie nezasáhla. Je potřeba prát povlečení alespoň jednou za 2 týdny. Tím zamezíte množení roztočů, důležité je ho poté pořádně usušit a vhodně uskladnit. Můžete také použít sušičku na prádlo nebo žehličku, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. 

 

Rozměry

Klasickým rozměrem je velikost 140x200 cm pro přikrývku a 70x90 cm pro polštář. Ten bývá většinou stejný, velikost přikrývky se liší. Prodloužené povlečení má rozměry 140x220 cm, francouzské 200x220 cm.